Miben legyek jobb?


Sok tanácsot és ötletet hallunk azzal kapcsolatban, hogy mely tulajdonságainkat fejlesszük. De egyáltalán képesek vagyunk-e fejlődni és szükséges-e változtatni ahhoz, hogy boldogabbak vagy egészségesebbek legyünk?
Azt fejlesszük, amiben jók vagyunk vagy azt, amiben kevésbé? És honnan vegyünk erőt, hogy még ezzel is foglalkozzunk?


Változás és fejlődés
Először is próbáljuk magunkban megfogalmazni, hogy mit tekintünk előnyösnek és mi a fejlődés számunkra.
A változás körülöttünk és bennünk is állandó, így a kérdés inkább az, hogy elszenvedjük, vagy tudatosan előnyünkre fordítjuk a változást.
Az igazi kérdés ezután az, hogyan tudjuk úgy alakítani a változást, hogy az valamilyen szempontból előnyös és értékesnek legyen.
Ezen felül ha hosszabb távon gondolkodunk, és ezt a változást sikerül a céljainkkal összhangba hozni, akkor valóban fejlődésről beszélhetünk.
Tehát először is annak kell világosnak lenni számunkra, mi a fejlődésünk célja, mi az, amit ezzel el akarunk érni és milyen további tervünket segíti az adott változás.

A lehetőség bennünk van
Az egyik megközelítés, hogy a gyengeségeinket fejlesztjük, hogy azok ne akadályozzanak céljainkban. Így a gyengeségek felismerése és fejlesztése új erőt és lehetőséget ad a tevékenységünkhöz.
Ha az erősségeket fejlesztjük, akkor még jobbak leszünk és így érjük el célunkat. Vagy olyan képességünket tökéletesítjük, ami már eddig is bizonyította, hogy előre visz minket, vagy ha eddig nem használtuk, akkor egy már a kezünkben lévő lehetőséget tudunk a javunkra fordítani.
Mindkét választás esetén a bennünk rejlő képességeket bontakoztatjuk ki céljaink érdekében.

Az eredmény a fontos
A fejlődésnek tehát lesz eredménye. Valamiben jobbak leszünk, valamiben előrejutunk, valamire képesek leszünk, amire eddig nem.
Eljutunk a jelenlegi helyzetünkből egy új állapotba. Ezt az előrelépést személyes projektnek is nevezhetjük, hiszen megvalósítunk valami újat valami számunkra értékeset.
Ilyen személyes projekt kialakításában és megvalósításában tanácsadó is segíthet.
Ha több tulajdonságunkat is fejleszthetjük, akkor foglalkozzunk azzal, amelyiknél azonos erőfeszítés és ráfordítás esetén értékesebb eredményt kapunk.
Az eredményt azonban már a cél kitűzésekor is a távolabbi céljainkkal összhangban kell megítélni, és fontos, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjünk fizikai, lelki és szellemi téren egyaránt. Ez a kiegyensúlyozottság az egészségünk megőrzését is szolgálja.

Hozzáállás szerepe
Abban, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket felszínre hozzuk és kihasználjuk, fontos szerepe van annak, hogyan viszonyulunk környezetünkhöz és önmagunkhoz.
Ugyanazt a helyzetet problémának, feladatnak és kiindulópontnak is tekinthetjük.
Ha a hozzáállásunkat sikerül megváltoztatni, akkor a helyzetünket és képességeinket is lehetőségekként fogjuk értékelni. Ezt a képességünket érdemes külön tréning formájában is fejleszteni.

A következő lépés az első
Mivel a lehetőségek a helyzetünkből adódnak, így már a következő lépés is a fejlődésünket szolgálhatja.
Lehetőségeinket és azt az energiát, amit hatékonyan saját fejlesztésünkre fordíthatunk, mindenképpen felhasználjuk a változás követésére, vagy akár el is veszíthetjük. Ha a fejlődés mindennapjaink részévé válik, akkor már nem csak kell a változást követni, de akarjuk is, hiszen az a javunkra válik.Megjegyzés küldése

köszönöm, a megjegyzések moderálás után jelennek meg